Časté dotazy 🤔
Od základních informací o tom co je matcha 🍃 až po pěstování a zpracování či pokročilé techniky přípravy – zde najdeš vše, co potřebuješ vědět 🕵️ Prozkoumej náš rozsáhlý seznam otázek a odpovědí a staň se skutečným odborníkem 😎
🍃 Matcha
Co je matcha ?
Matcha je 100% zelený čaj, jemně mletý na prášek, původem z Japonska ⛩️, který se tradičně používá v čajovém obřadu 🎎
Na rozdíl od běžného zeleného čaje, kde se lístky louhují a následně odstraňují, se při přípravě matchy prášek rozšlehá přímo do nápoje, čímž se konzumuje celý list 🍃
Matcha se vyznačuje sytou, zářivě zelenou barvou, jemnou vůní a bohatou chutí umami. Je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením, a dodává dlouhodobou energii a soustředění, což z ní dělá skvělou alternativu kávy ☕
Odkud pochází náš matcha?
Japonský matcha pochází z čisté přírody posvátného města Izumo ⛩️ nacházející se v prefektuře Šimane na ostrově Honšú. Díky zdejším podmínkám, které jsou perfektní pro pěstování čajovníků, je plný antioxidantů a prospěšných látek 🌱
Jaké jsou stupně kvality matcha?
🥇 Ceremoniální matcha je vrchol kvality. Má intenzivní chuť bez hořkosti, nejvíce zdraví prospěšných látek a je ideální pro tradiční čajový obřad 🎎
🥈 Prémiový matcha je o něco méně exkluzivní, ale stále nabízí vynikající chuť. Nese mírné podtóny hořkosti, proto se často používá do mléčných nápojů 🥤
🥉 Kulinářský matcha je nejdostupnější variantou. Dodá tvým pokrmům krásnou zelenou barvu a unikátní chuť a často se používá pro vaření a pečení 🧑🍳
Proč je matcha dražší než jiné zelené čaje?
Cena za matcha se odráží v náročné práci, která se skrývá za jeho pěstováním a zpracováním.
Čajové lístky se před sklizní zastíní, což zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselin. Poté se ručně 🤲 sbírají, napaří, usuší a rozemelou na jemný prášek. Toto mletí probíhá tradičně na kamenných mlýncích, což je pomalý ⌛ a náročný proces, díky tomu je v Japonsku vysoce kvalitní matcha považován za luxusní zboží.
Kolik kofeinu obsahuje matcha?
Matcha obsahuje méně kofeinu než káva ☕ a více než běžný zelený čaj 🍵 přibližně 50-70 mg na 1 dávku (2 g)
Kolik je jedna dávka matcha?
Jedna dávka matcha jsou 2 gramy, což odpovídá 2 nabráním pomocí Bambusové lžičky — Chashaku. Množství kofeinu je sice nižší než v kávě ☕ ale vyšší než v běžném zeleném čaji 🍵 proto je důležité nepřekračovat maximální denní dávkování.
Jaké je maximální denní dávkování matcha?
Obecně se nedoporučuje konzumovat více jak 3 dávky (6g) matcha denně.
Co je L-Theanin?
L-Theanin je aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v matcha a je známá svými pozitivními účinky na mysl 🧠
Podporuje aktivitu alfa vln v mozku, které navozují pocit klidu a soustředění. Zvyšuje hladinu serotoninu, dopaminu, snižuje psychický i fyzický stres, zlepšuje kognitivní funkce a náladu 🌞
L-Theanin navíc synergicky působí s kofeinem, což vede k vyváženému a dlouhotrvajícímu ⌛ povzbuzení.
🧑🍳 Příprava
Jak si připravit matcha?
Pro dokonalý zážitek a tradiční způsob 🎎 přípravy doporučujeme postupovat podle našeho návodu.
Pro rychlou a snadnou přípravu, zejména na cestách, doporučujeme použít náš Matcha Šejkr — Furu. Stačí přidat 2 g matcha 🍃 a 20 ml studené vody 💧 (odměříš podle rysky), důkladně protřepeš a máš připravený základ, který můžeš použít pro tvůj oblíbený nápoj 🥤
Jaké příslušenství se používá pro přípravu matcha?
Pokud se pokusíš připravit matcha pomocí běžného kuchyňského náčiní, pravděpodobně nedosáhneš optimálního výsledku.
Pro přípravu sametového a hladkého nápoje bez hrudek doporučujeme používat tradiční japonské příslušenství:
Je důležitá teplota vody při přípravě matcha?
Příliš horká voda ♨️ může způsobit, že matcha bude hořký a ztratí svou jemnou chuť a prospěšné látky. Naopak, příliš studená voda nedokáže plně rozvinout jeho aroma. Doporučená teplota vody je max. 75 °C 💧
Proč se při šlehání matcha netvoří pěna?
Pokud matcha při šlehání netvoří pěnu 🫧, často se jedná o nedostatečné šlehání nebo použití malého množství prášku na dané množství vody.
Nicméně, důležitá je i kvalita matcha, teplota vody (max. 75 °C 💧) a správná technika šlehání pomocí Bambusové metličky — Chasen skrze rychlé pohyby ve tvaru "W", které by měly vycházet ze zápěstí 🫳
Ovlivňuje kov chuť a kvalitu matcha?
Kovové nástroje kazí chuť matcha, protože reagují s jeho jemným složením. Avšak kontakt s kovem během přípravy bývá většinou velmi krátký a větší šance je, že se zkazí kvůli kontaktu se světlem ☀️, teplem ♨️ a vlhkostí💧 než kvůli chvilce s kovovým sítkem či lžičkou.
Doporučená kombinace je Bambusová lžička — Chashaku a Sítko — Chakoshi které je sice kovové, ale díky tomu má delší životnost ♻️ a jemnější očka která zaručí kvalitnější prosévání.
Proč je matcha hořká?
Hořkost matcha může mít několik příčin, mezi které nejčastěji patří méně kvalitní prášek. Problém může tvořit i použití příliš horké vody ♨️ či nadměrné množství při přípravě.
Pro dosažení jemné a vyvážené chuti doporučujeme používat kvalitní matcha a vodu o teplotě max. 75 °C 💧
Proč po vyšlehání obsahuje matcha nápoj hrudky?
Hrudky v nápoji z matcha jsou obvykle způsobeny tím, že prášek nebyl před přípravou správně prosen. Pro dosažení hladkého nápoje bez hrudek doporučujeme před přípravou prášek prosít skrze Sítko — Chakoshi.
📦 Uskladnění
Jak správně uchovávat matcha?
Jakou má matcha trvanlivost?
Matcha je velmi citlivý na světlo ☀️, teplo ♨️ a vlhkost 💧 které způsobují oxidaci a znehodnocení. Oxidovaný ztrácí svou typickou zářivě zelenou barvu, aroma i chuť a stává se hořkým.
Trvanlivost při správném skladování je:
- Otevřený — 3 měsíce
- Neotevřený — Uvedeno na obalu