Ponoř se do tradičního světa přípavy ceremoniálního čaje matcha 🍃.
Usucha je oproti přípravě koicha jemnější a méně hořká varianta, ideální pro ty, kteří s čajem matcha teprve začínají, nebo pro ty, kteří preferují jemnější chuť.
Nauč se správně používat tradiční pomůcky pro čajové ceremonie, jako je chasen, chakoshi či chasaku.
Je to rituál, který uklidňuje mysl 🧠 a dodává energii ⚡. Pojďme si ho společně projít krok za krokem.
Do 15 minut
1
Nápoje
Ingredience
Postup
Bambusovou metličku (chasen) namoč na 2-3 minuty do horké vody (cca 80°C). Vlákna se krásně rozevřou a zjemní, což prodlouží životnost chasenu. Mezitím si nahřej misku (chawan) horkou vodou a poté ji vylij.
Pomocí bambusové lžičky (chasaku) a sítka (chakoshi) prosej 2 g matcha prášku do chawanu. To jsou 2 nabrání chasaku. Prosévání je důležité pro odstranění hrudek a zajištění hladké pěny.
Do chawanu nalij 70 ml vody o teplotě max 80°C. Nikdy nepoužívej vroucí vodu, protože bys matchu spálil a připravil ji o jemnou chuť a zdraví prospěšné látky. Ideální je použít teploměr, abys měl jistotu, že teplota vody je správná.
Vezmi chasen a začni šlehat dopředu a dozadu, jako bys kreslil písmeno "M". Šlehej ze zápěstí a netlač chasenem na dno misky, aby se nepoškodil. Pohyby by měly být rychlé a plynulé. Šlehej, dokud se nevytvoří jemná, hustá pěna s malými bublinkami na povrchu.
Chasen důkladně opláchni pod tekoucí vodou a odlož ho na speciální stojánek (kusenaoshi), aby uschnul a udržel si tvar.
Čaj Usucha je hotový! Vychutnej si ho hned po přípravě, samotný, v limonádě nebo třeba v matcha dezertech."
Napsat komentář